7 intrebari care te pot ajuta cand alegi pardoseala pentru un spatiu de birouri
Introducere
Tu stii de ce informatii ai nevoie cand alegi finisajul pardoseala pentru birouri? Cunosti toate produsele si solutiile de pardoseala pentru astfel de spatii de birouri?
Transforma orice spatiu de birouri alegand solutii inovative pentru pardoseala.
O alegere inteligenta poate face diferenta intre un spatiu in care oamenii isi doresc sa petreaca timp si starea perpetua de respingere a locului si atmosferei de lucru.
Pentru a alege cea mai buna solutie de pardoseala pentru birouri trebuie sa ne documentam foarte bine in privinta caracteristicilor acelui spatiu, reglementarilor legale in vigoare, precum si in privinta asteptarilor beneficiarului.
In acest articol o sa vorbesc despre intrebarile pentru care ai nevoie de raspunsuri clare si detaliate pentru a putea alege finisajul de paroseala perfect pentru acel spatiu de birouri.
Cum se realizeaza accesul in biroul respectiv?
Accesul in spatiul de birouri respectiv se face direct din exterior sau prin intermediul altor spatii precum: holuri, lobby-uri sau receptii?
Accesul direct din exterior limiteaza foarte mult plaja de optiuni de finisaje pentru pardoseala, deoarece in astfel de situatii, rezistenta materialului devine criteriul principal.
Pe de alta parte, in cazul spatiilor din cadrul cladirlor de birouri, traficul de persoane nu se face direct din exterior.
Iar, pana la accesul efectiv in spatiul birourilor, angajatii sau clientii circula prin acele lobby-uri trecand si peste barierele de praf de la intrare curatand talpa de mizeria si impuritatile de afara.
Aceste mici ramasite pot distruge multe finisaje precum: mocheta, parchetul, sau un PVC cu un strat de uzura mai subtire.
Amplasarea, luminozitatea si compartimentarea spatiului sunt alti factori care pot influenta alegerea finisajului potrivit.
Avand toate aceste informatii, putem sa alegem un finisaj de pardoseala care poate compensa visual eventualele deficiente ale spatiului si care poate fi instalat usor in respectivul spatiu.
Pentru incaperile mai mici care nu pot fi recompartimentate alegerea unor finisaje de culoare deschisa inclusiv pentru pardoseala vor schimba aceasta impresie generala.
Care sunt pregatirile tehnice necesare?
Fiecare spatiu trebuie analizat foarte bine si trebuie identificat, daca este necesara orice pregatire pentru instalarea finisajului de pardoseala – de exemplu este nevoie de sapa?
Placa de beton pe care va fi amplasata pardoseala are nevoie de indreptare sau este expusa umiditatii?
Necesitatatea instalarii vreunei hidrozolatii, bariere termice sau sonore trebuie foarte bine analizata inca de la inceput.
Daca instalam un finisaj de pardoseala peste o fundatie care nu a fost bine pregatita si izolata poate duce la deterioararea finisajului, mirosuri insuportabile sau chiar emanarea unor gaze.
Fundatia pardoselii trebuie pregatita, nivelata, aerisita, uscata si curatata inainte de a interveni cu finisajul.
Care sunt standardele minime obligatorii pentru expunerea la foc pentru un spatiu de birouri?
Standardele de foc se clasifica in functie de viteza cu care materialul arde si deci gradul de intarziere al propagarii focului pentru a facilita evacuarea persoanelor din acel spatiu in caz de incendiu.
Acestea sunt incadrate in clase diferite de la A la F. Pentru clasele „F”, „E” si „D” intarzierea arderii nu este suficienta pentru a avea timp de evacuare.
Clasa „A” este o clasa speciala dedicata situatiilor cu risc major precum: lifturile, avioanele sau platformele petroliere.
Clasele „D”, „C” si „B” au doua subclase s1-puternic si s2-slab in functie de cantitatea de gaze emanate.
In cadrul fiselor tehnice ale produselor de pardoseala putem gasi adaugate langa clasa de foc a produsului si grupul de litere „fl” pentru a sublinia faptul ca acel produs a fost testat la foc ca si finisaj de pardoseala.
Conform normativelor in vigoare clasa „C” este clasa minima de ignifugare admisa pentru spatiile publice.
Cu toate acestea, avand in vedere tragedia de la Colectiv din 2015 din Romania, s-a dezvoltat o usoara precautie excesiva, in industria finisajelor de pardoseala
A fost adoptata practica recomandarii produselor din clasa B-fl s1 sau s2, cel putin, pentru spatiile publice si comerciale inclusiv pentru spatiile de birouri.
In aceasta etapa se poatea lua o decizie strategica.
Alegand un produs C-fl in detrimentul unui produs certificat B-fl, iti confera posibilitatea de a folosi acea diferenta de cost in alegerea unui finisaj calitativ superior, cu un design mai atragator sau cu o durata de exploatare mai indelungata.
Care este destinatia spatiului? – ce activitati o sa se desfasoare in acel spatiu, in fiecare incapere?
Cat timp va fi folosit acest spatiu? Un an, doi ani sau mai multi. In functie de durata de timp in care beneficiarul va utiliza spatiul ,alegem si tipul de finisaj.
Nu este necesara alegerea unui finisaj cu o durata foarta lunga de viata, daca beneficiarul urmeaza sa foloseasca acel spatiu pentru o perioada de pana in 5 ani.
Dar, daca beneficiarul vrea sa ocupe acel spatiu pentru o perioada lunga de timp, atunci tocmai alegerea unui finisaj care rezista perioade foarte lungi de timp devine o optiune potrivita.
In multe cladiri, fie ele de birouri sau nu, pot exista o serie de reglementari impuse de proprietarul sau administratorul acelei cladiri.
Toate aceste aspecte trebuie avute in vedere inca din aceasta etapa incipienta pentru a evita alegerea unui finisaj neadecvat.
Spre exemplu sunt unele cladiri care impun montarea unei pardoseli flotante pentru a putea schimba usor finisajul in functie de preferintele fiecarui ocupant.
Un alt exemplu il consta in faptul ca administratorii spatiilor comerciale solicita chiriasilor instalarea unfor finisaje cu proprietati anti-derapante.
Cate persoane vor fi zilnic in acel spatiu si care este traficul estimat de persoane din exterior?
Determinand cat mai exact posibil numarul de persoane care vor folosi acel spatiu de birouri zilnic ne va ajuta sa identificam clasa de trafic de care avem nevoie pentru finisajul de pardoseala.
Acest criteriu are un impact considerabil asupra pretului datorita costurilor asociate cu stratul de uzura sau/si tratarea materialului pentru a-l face mai rezistent.
Din acest motiv in complexele rezidentiale n-o sa vedem, cel putin prea curand, un parchet sau o mocheta cu o clasa de trafic 3.1., 3.2., sau 3.3. care sunt pentru sectorul comercial.
Diferenta de costuri nu este justificata in aceasta situatie!
Care este bugetul disponibil pentru finisajul de pardoseala?
In mod similar cu achizitionarea oricarui produs sau serviciu, bugetul disponibil este un alt criteriu important in luarea deciziei efective de cumparare.
Fiinisajele de pardoseala variaza la nivelul preturilor de la 5E/m² pentru un laminat in magazinele de bricolaj pana la 200/300 E/m² pentru produsele pretentioase disponibile prin distribuitorii internationali.
In acelas timp, bugetul pentru un finisaj de pardoseala trebuie analizat ca o investitie.
Asa cum am spus mai sus, un finisaj care aparent este mult mai scump, se poate dovedi pe termen lung o investitie mult mai buna.
Durata indelungata de exploatare a acelui finisaj duce la amortizarea in timp a investitiei facute, nefiind necesare interventiii costisitoare.
Care sunt asteptarile de la acest nou finisaj?
Asteptarile beneficiarului privind aspectele functionale si estetice ale spatiului respectiv, completeaza imaginea de ansamblu asupra potentialelor finisaje ce pot fi instalate.
Cat de des se poate realiza curatenia si cum se va putea realiza acest proces sunt alte aspecte care pot influenta alegerea solutiei de pardoseala.
Sunt finisaje precum unele modele de mocheta care necesita interventie imediata in cazul unor tipuri de pete.
Pentru spatiile in care in mod constant se afla clienti, nu trebuie ales un finisaj care necesita tratamente de curatenie indelungate sau in anumite situatiim este necesara interventia imediata.
In alta ordine de idei, pardoseala este primul finisaj din interiorul unui spatiu si poate cel mai dominant in suprafata pe care o ocupa.
Din acest motiv el contribuie considerabil la atmosfera si perceptia generala asupra unu spatiu fie el si de birouri.
Companiile foarte bine dezvoltate pun accent mare pe o atmosfera placuta la locul de munca.
Acestea au inteles in urma unor studii de specialitate ca o perceptie pozitiva asupra atmosferei dintr-o companie incepe de la modul in care arata sediul sau birourile lor – locul de munca respectiv.
Pardoseala poate si trebuie sa faca parte din elementele de desgin interior ale unui birou si sa fie o alegere in concordanta cu obiectivele proiectului.
Concluzie
Indiferent de spatiul de birouri pentru care trebuie sa recomanzi sau sa alegi solutia potrivita pentru pardoseala trebuie sa fii creativ(a) si sa nu uiti ca exista foarte multe produse si tipuri de solutii.
In cadrul unui sediu al unei firme poti alege tipuri de finisaje de pardoseala diferite pentru fiecare incapere. In functie de alegerile pe care le faci, imbinarile le poti face prin praguri sau chiar si fara ajutorul acestora.
Inclusiv la nivelul aceluias finisaj, poti alege mai multe modele si culori cu care te poti juca si construi zone de accent de tip insule.
Unele finisaje precum mocheta, LVT-ul si parchetul iti permit si o flebilitate la nivelul modului de instalare: planchete mici/mari, instalate pe lung sau pe lat, quarter-turn, fishbone si multe altele.
Dupa instalarea finisajului dorit trebuie realizat si implementat intocmai un program de curatenie si intretinere a pardoseli.
Cu riscul de a ma repeta, acest proces poate prelungi in mod considerabil durata de exploatarea a finisajului de pardoseala.
Pentru a alege cel mai bun finisaj pentru spatiul tau de birouri contacteaza-ne prin telefon: 0753.068.332. sau prin e-mail: office @ epa – floor . ro si programeaza-ti o intalnire cu unul dintre consultantii nostri.
Lasă un răspuns