Poze de calitate pentru portofoliul tau folosind smartphone-ul? (partea I)

Back to Blog

Poze de calitate pentru portofoliul tau folosind smartphone-ul? (partea I)

 

Cine are nevoie de un portofoliu cu poze de calitate?

Daca esti activ intr-una din meseriile creative (architect, designer, artist plastic, cercetator sau altele) ai nevoie de o imagine, de un brand personal care sa te ajute in evolutia ta profesionala si personala.

Vorbind despre oameni creativi, toti avem nevoie de un portofoliu al realizarilor profesionale care sa contribuie la dezvoltarea propriului brand.

Pentru a-ti construi un astfel de portofoliu ai nevoie in primul rand de elemente vizuale (poze, materiale video si grafice) pe care le poti realiza tu, fara a fi un/o expert(a) in noile tehnologii.

 

O poza de calitate face cat o mie de cuvinte!

 

Detalii despre ce trebuie sa contina si cum trebuie sa arate un astfel de portofoliu pentru un arhitec sau designer de interior in articolul: „12 Tips For Making an Outstanding Architecture Portfolio”.

In prezent, nu mai ai nevoie de o camera foto profesionala pentru realizarea acestor materiale si o poti face folosind un smartphone de ultima generatie fie el iOS (Iphone) sau Android (Samsung, AllView).

Telefoanele smart din ziua de azi sunt echipate cu camere performante ce-ti permit realizarea de poze de diferite tipuri: poza standard, poza panoramica, poza 360, film video standard, film slowmotion, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

 

In acest articol am cautat, analizat si sintetizat pentru tine, cele mai importante si usor de aplicat sfaturi pentru a realiza poze cat mai bune.

 

  1. Ajusteaza toate optiunile camerei telefonului tau inainte de a incepe

Selecteaza cea mai mare rezolutie disponibila pe telefon. Este mult mai usor sa modifici si sa ajustezi o poza realizata la rezolutie mare fata de una la o rezolutie mica.

Mai mult decat atat, daca in viitor vrei sa printezi respectiva fotografie, cea la rezolutie mica va aparea incetosata si pixelata (asemnatoare unei table sah).

Tot in acest moment, ar trebui sa inchizi toate efectele suplimentare ale camerei si sa activezi optiunea HDR (high dynamic range).

Nu uita sa elimini eventualele margini sau chenarul pozei.

 

  1. Activeaza GridLines pentru poze centrate pe calitate

Cu toate ca face parte din configurarea telefonului pentru realizarea de poze performante, activarea „Gridlines” este extrem de importanta si te ajuta in alte doua aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere in cadrul acestui proces.

Gridlines te ajuta prin faptul ca-ti structureaza cadrul camerei in 9 patrate egale, ca o tabla de „x” si „0” care te va ajuta sa echilibrezi elementele in poza.

Cele mai importante elemente ar trebui pozitionate la intersectia liniilor de reper sau de-alungul lor.

 

  1. Regula treimi pentru poze de calitate

Elementele principale nu trebuie sa ocupe mai mult de 1/3 din toata poza, iar restul de 2/3 ar trebui sa fie spatiu gol, curat cu rol de contrast. Astfel, elementul principal este pus in centrul atentiei fara a-l percepe ca fiind agresiv-invaziv.

 

  1. Pregateste-te si pregateste subiectul

Pregateste cadrul care intra in poza, elimina toate elementele de care nu ai nevoie conform principiului „Less is more”.

Astfel, subiectul principal este inca odata pus in centrul atentiei. Atinge ecranul telefonului inainte de realizarea pozei pentru a focusa pe subiect.

Fiecare poza trebuie sa aibe un singur subiect principal si acesta sa nu ocupe mai mult de 1/3 din toata poza.

Tot in partea de pregatire pentru realizarea pozelor, incearsa sa gasesti o modalitate prin care sa stabilizezi complet telefonul folosind un trepied (special pentru telefoanele mobile) sau alt tip de suporti.

 

  1. Lumina naturala sau artificiala?

Un factor esential in determinarea nivelului calitativ al pozei. Lumina naturala sau artificiala ai nevoie de multa lumina, foarte multa.

Bineinteles ca lumina naturala este optiunea mai buna, dar nu intotdeauna avem aceasta posibilitate.

Drept urmare, inainte de a realiza pozele sau materialele video asigura-te ca ai suficienta lumina in cadru. In cazul luminii artificiale este de recomandat sa ai doua surse de lumina orientate catre subiect.

Daca vrei sa elimini de umbre, foloseste un fundal inchis la culoare in spatele subiectului.

 

  1. Foloseste mai multe unghiuri/perspective

Indiferent de ceea ce vrei sa pozezi, unghiul din care realizezi poza poate crea efecte surprinzatoare pentru ochiul uman.

Acelasi subiect pozat din mai multe unghiuri da nastere la mai multe poze unice.

Realizeaza cat mai multe poze din fiecare unghi, descarca-le pe computer si apoi selecteaza-le pe cele mai bine realizate.

 

  1. Apeleaza la lentile externe pentru efecte deosebite

Indiferent de producatorul de telefon mobil, poti gasi lentile externe care se pot monta cu usurinta pentru efecte speciale si calitate imbunatatita. Pe site-ul distribuitorului online emag.ro gasesti astfel de dispozitive de la 50 RON la 450 RON.

Totodata, o lentila externa te ajuta si in prvinta zoom-ului optic. Atentie, zoom-ul optic realizat din lentila exterioara nu este acelas lucru cu zoom-ul digital al telefonului. Desi ambele afecteaza calitatea generala a imaginii, totusi zoom-ul optic afecteaza considerabil mai putin fotografia.

Intotdeauna e mai bine sa faci o poza foarte mare de la distanta pe care mai apoi s-o decupezi in zona in care te intereseaza, decat sa te apropii prea mult de subiect sau sa aplici zoom-ul.

Nu uita, ca inclusiv igiena lentilei telefonului dar si a lentilei exterioare are un impact covarsitor asupra nivelului calitatii pozelor pe care le faci. Curata-le pe amandoua foarte bine inainte de a incepe.

 

  1. Alege o aplicatie dedicata pentru camera

Telefoanele smart ofera posibilitatea instalarii unor aplicatii dedicate pentru camera foto ce permit utilizatorului folosirea mai multor optiuni: filtre, efecte, zoom calitativ si altele, pe langa cea standard deja instalata pe telefon in momentul achizitionarii.

Inainte de a face aceasta alegere, documenteaza-te cu atentie exact cu privire la optiunile pe care le ai in aceasta privinta. Unele sunt mai performante altele mai usor de folosit, asa ca trebuie sa stii foarte bine de ce ai nevoie inainte de a te apuca de treaba.

Partea a-II a acestui articol, ce continua lista de sfaturi in plus despre cum poti realiza poze de calitate pentru portofoliul tau folosind un smartphone si fara prea mult aspect tehnice va fi postat tot pe blog-ul nostru pe joi, 13 iulie 2017.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog